Find det rigtige wiresystem til din grønne væg
Find det rigtige wiresystem til din grønne væg
Klatreplanter har forskellige behov for støtte der understøtter deres måder at klatre på. Vi giver dig her en guide til at finde det rigtige wiresystem, der passer til dit plantevalg. På den måde kan din grønne væg få de bedste betingelser for at udnytte dets fulde potentiale.
Når først den rigtige støtte er etableret, kan klatreplanter gro imponerende hurtigt, da al energi bliver lagt i skuddene, fremfor i deres bæreevne. Der er også andre aspekter at overveje ved designet af grønne vægge, såsom vind, jord, sol- og skyggeforhold, men i denne omgang fokuserer vi på de forskellige typer af klatreplanter, og hvilken støtte de behøver.
Slyngplanter der snor sig
Denne gruppe udnytter deres trykfølsomme hovedstængler til at vikle og sno sig rundt om wiren. På den måde kan de med imponerende kraft slynge sig op af en enkelt lodret wire, og nå op til imponerende højder. Alt efter det specifikke artsvalg kan der benyttes enkeltvise lodrette wire som støtte. Den nødvendige styrke af wiresystemet kommer an på om slyngplanten er en- eller flerårig. De enårige af slagsen dør oftest ud om efteråret for at vende tilbage foråret efter, og kan klare sig med mindre systemer. De flerårige kan gro sig høje og vedagtige, hvor bladene med årene vil koncentrere sig om den øverste del, næsten som kronen på et træ. De flerårige slyngplanter kræver derfor et mere robust system der kan bære vægten, og udfylde behovet for støtte til den øverste del af ”kronen” på slyngplanten. I den etablerende fase, kan der med fordel benyttes klatreringe på wiren, så planten kan få godt fat, og ikke glider ned under f.eks. kraftige vindforhold.
Vedagtige planter med torne eller uden klatretråde
Vedagtige klatreplanter bruger torne for at støtte dem selv og deres vægt op af wiresystemet, mens mange typer af frugttræer via beskæring og fastbinding kan gå fra en 3D til 2D form. Fælles for disse typer er, at de kræver en fastbinding til wiresystemet, da de har behov for anvisning og retning, samt en del beskæring. Man ”træner” dermed planten til at få den ønskede form, og det kræver mere robuste wiresystemer, der kan modstå presset fra planternes hang til at gro i alle retninger. Det kræver vedligeholdelse og pasning at holde det ønskede udtryk, især i plantens vegetative fase. Får man først etableret det passende udtryk, giver disse typer planter til grønne vægge mange ekstra fordele. Frugttræer i espalier og flotte klatreroser med torne, nyder godt af det varmere mikroklima op ad væggen. Det øger deres frugtudbytte og giver en længere vækstsæson - et arbejde man må sige bærer frugt!
Klatreplanter med klatretråde
Denne gruppe af klatreplanter støtter sig op af wiresystemet med deres særlige former for klatretråde, der kan lede efter noget at gribe fat i, for at holde sig selv på plads. Klatretrådene udspringer både fra stængel, blade og blomster, hvilket gør planterne i stand til hurtigt at dække store overflader i alle retninger. Det passende wiresystem til disse typer klatreplanter består derfor af både lodrette og vandrette wirer, i hvilket som helst kreativt mønster, og gerne tætsiddende så planten kan brede sig ud på dem. Deres imponerende evne til hurtigt og fleksibelt at danne tætte vegetationer, betyder også, at planterne kan begynde at gro på sig selv eller andre planter i nærheden. De kan ende med at overtage det hele, hvis ikke de får tilstrækkelig støtte og anvisning.
Selvhæftende klatreplanter
En velkendt type af klatreplanter ses ofte dække væggene på ældre bygninger. Klatreplanterne vedbend og rådhusvin kan klare sig selv, ved at benytte vedudviklede klatrerødder fra deres grene, til at klatre op ad mure. Med årene kan de blive så store, at de kan overtage en hel bygning, hvis ikke de beskæres i tide. Selv når de forsøges fjernet, kan deres stærke selvhæftende klatrerødder sidde tilbage på muren, og det kan medføre kostbare skader. De behøver ikke noget wiresystem til at støtte deres vækst, udover evt. i deres etableringsfase, hvor de skal nå op fra jorden til muren.
Hvis du ønsker mere inspiration til design og plantevalg, kan du downloade vores 48-siders 'Håndbog for wiresystemer' her.
Kontakt os direkte på mail eller via en opringning, og få mere vejledning til at finde et passende wiresystem til din grønne væg.