Københavns Kommune bruger klimatilpasning med træer
Som en del af ”Vandkant på vej” bliver klimatilpasning med træer -konceptet nu brugt i Hammerensgade i indre København
Håndtering af regnvand i byerne er en udfordring, vi er nødt til at forholde os til og som kun accelereres i fremtiden med de forventede klimaforandringer. Det er derfor vigtigt, at der allerede nu tages et videre skridt på vejen mod at håndtere regnvandet på en mere intelligent måde. Vandet skal ses som en ressource og som en mulighed mere end en belastning.
Det er på den baggrund, vi har udviklet Klimatilpasning med træer: En beregningsmodel hvor vi helt præcist kan kalkulere effekten og kapaciteten af et LAR-anlæg og dernæst dimensionere anlægget hensigtsmæssigt på det tilgængelige areal.
Klimatilpasning med træer indgår nu som en del af ”Vandkant på vej”, som er et klimatilpasningsprojekt sat i gang af Københavns Kommune og HOFOR. I samarbejde med SWECO og Opland har vi bidraget til udvikling en ny type vejbrønd, der kan indstilles til at styre regnvandet i kontrollerede mængder til vanding/nedsivning, kloak eller som tilfældet i Hammerensgade – til en grøn løsning med nyplantede vejtræer i hele gaden. Her bliver det for første gang muligt at teste en målrettet brug af bytræer som et værktøj til at håndtere regnvand.
Københavns Kommune vurderer, at det største behov for afkobling er i brokvartererne og i indre by.
Skybrudsplanen for København
En af forudsætningerne i skybrudsplanen for København er, at regnmængderne vil stige med 30 procent. Et af målene for projektet i Hammerensgade er at imødegå den stigning med en tilsvarende 30 procent afkobling af regnvand fra kloakken og håndtere det helt lokalt – nemlig i plantegruben.
Det er en yderst økonomisk fordelagtig løsning, for alternativet er at skulle udbygge hele kloaknettet til at rumme fortsat flere skybrud og en forsat stigning i regnmængderne. Samtidig skabes der væsentlig forbedrede vækstvilkår for træerne og der bidrages både til en grøn og mere klimarobust by.
Plantegrubens volumen modsvarer den mængde overfladevand som en 5-års regnhændelse vil generere.
Vi har store forventninger til projektet og vil følge det løbende. Hammerensgade forventes færdig i slutningen af november 2016.
Mere om klimatilpasning med træer
Læs meget mere om Klimatilpasning med træer her hvor du også kan booke en præsentation af konceptet.